ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΖΗΜΙΑ 120 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ


Στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ανέρχεται η ζημία που επιφέρει η διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού ΑΕΠ των 27 χωρών μελών της ενωμένης Ευρώπης.

Η διαφθορά αποτελεί σταθερά μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις δύο τελευταίες πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις επί του θέματος, που διενεργήθηκαν το φθινόπωρο του 2009 και του 2011, περίπου το 75% των ευρωπαίων πολιτών αντιλαμβάνονται τη διαφθορά ως ένα «μεγάλο πρόβλημα» για τη χώρα τους.

Η Ελλάδα κατέκτησε και στα δύο ευρωβαρόμετρα τον τίτλο πρωταθλήτριας διαφθοράς στα μάτια των πολιτών της. Το 2011, το 98% των ερωτηθέντων συμπολιτών μας γνωμοδότησε ότι η διαφθορά προβληματίζει άσχημα τη χώρα μας, συμπληρώνοντας σε ποσοστά 95 έως 99% ότι το φαινόμενο πλήττει θεσμούς της εθνικής κυβέρνησης και όλων των βαθμίδων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το 73% των ελλήνων συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του 2011 δήλωσε πως η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Το ποσοστό αυτό έρχεται σε εντυπωσιακή αντίθεση με το αντίστοιχο 29% σε επίπεδο Ε.Ε.

Πρέπει εν τούτοις να σημειωθεί ότι σε αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2011, η χώρα μας ήταν μια από τις λιγοστές ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε επιτυχώς εντάξει στη νομοθεσία της τα περισσότερα άρθρα του συμφωνημένου πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτό υποδεικνύει ότι η καταπολέμηση του φαινομένου στη χώρα μας είναι μάλλον ζήτημα εφαρμογής των υφιστάμενων νόμων παρά σύνταξης καινούριων.

Το θέμα της διαφθοράς επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η διαφθορά στην Ε.Ε. δεν είναι αποκλειστικότητα του ευρωπαϊκού νότου, όπως προωθείται από μερίδα ξένων Μ.Μ.Ε., επισημαίνοντας ότι σε πρόσφατη αξιολόγηση τα 2/3 των κρατών μελών της Ε.Ε. απέτυχαν να βαθμολογηθούν με πάνω από 5 στα 10 στο ερώτημα πόσο απαλλαγμένα είναι από την διαφθορά.

Το ετήσιο «κόστος» της διαφθοράς παγκοσμίως εκτιμάται στα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 5% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ, σημείωσε η Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

Μαράκης Αλέξανδρος 09/03/2012

Πηγή: ΣΚΑΪ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επιδείνωση των κρουσμάτων διαφθοράς στην Ελλάδα την τελευταία τριετία διαπιστώνει το 56% των πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 47%.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την κοινοτική δημοσκόπηση, η διαφθορά στην Ελλάδα συνιστά «μεγάλο πρόβλημα» για το 98% των πολιτών, όταν στους «27» το αντίστοιχο ποσοστό είναι 74%.

Για τους Έλληνες, τα μεγαλύτερα κρούσματα δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας για ίδιον όφελος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των πολιτικών σε πανελλαδικό επίπεδο (78%), όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας («φακελάκια»- 75%) και των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο (68%). Επίσης, το 73% των πολιτών στην Ελλάδα (29% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι «επηρεάζονται προσωπικά» από τη διαφθορά στην καθημερινότητά τους, ενώ το 15% των συμπολιτών μας αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο τους ζητήθηκε να δώσουν «φακελάκι» (8% στην ΕΕ).

Όσον αφορά τους λόγους που οδηγούν στη διαφθορά, το 57% των συμπολιτών μας θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμησή της, το 43% ότι υπάρχει ανομία, το 40% ότι υπάρχουν «ισχυρές διασυνδέσεις» μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών και το 37% ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

Παράλληλα, το 91% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (68% στην ΕΕ) και το 51% θεωρεί ότι η διαφθορά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα (51% στην ΕΕ).

Πηγή: kathimerini.gr